De ce să devii voluntar? Poți fi un mentor?

De multe ori ne dorim să fim de folos şi nu ştim cum. Şi de aproape tot atât de multe ori, ne limităm doar la gânduri şi intenţii bune. Ce spui însă de puţină acţiune?

,,Ce am eu de oferit?”, te întrebi. În primul rând, poţi oferi o parte din timpul tău, din energia şi experienţa ta. Şi, nu în ultimul rând, o parte din suflet. Ţi se pare puţin?

Fiecare dintre noi, dincolo de aspectele experienţei profesionale, poate oferi un suport motivaţional atât de necesar acestor copii. O să te gândeşti, poate, că tu însuţi/însăţi eşti în plină transformare, în căutarea propriilor modele de dezvoltare profesională şi umană, a propriului tău mentor şi model. Eşti preocupat de propriile nevoi, cerinţe, aşteptări… şi te întrebi ,,Oare am eu resurse pentru a dărui la rândul meu? Pot fi eu mentor pentru aceşti copii? “.

Cu siguranţă! Trebuie doar să îţi doreşti asta. Motivaţia, puterea, energia le capeţi încă din prima zi a acestei experienţe, atunci când intri în contact cu copiii, când începi să faci primii paşi spre sufletul lor şi, inevitabil, simţi bucuria paşilor lor prin propriul suflet.

Încrederea în ceea ce ai de oferit vine pe parcurs, iar îndoiala de la început se transformă în certitudinea că poţi fi de ajutor. Şi asta pentru că aceşti copii chiar au reală nevoie de îndrumare, atât în ceea ce priveşte problemele şcolare, cât şi pe cele de dezvoltare personală. Au nevoie de un profesor, un ghid, dar şi de un prieten. Şi odată ce îţi asumi acest statut, pe lângă satisfacţia fiecărui moment în care te simţiţi util, această experienţă îţi aduce şi oportunitatea de a te redescoperi, de a-ţi testa şi dezvolta propriile abilităţi şi competente. Este o experienţă extraordinară de viaţă!

Şi un lucru foarte important: în mometul în care, prin activitatea ta, simţi cum se schimbă câtuşi de puţin viaţa lor, realizezi că împlinirea aceasta îţi schimbă propria viaţă, modul prin care te raportezi la propriul sine. Te simţi util, capabil,  iar copiii îţi dăruiesc la rândul lor încrederea şi puterea de a deveni un model pentru ei. Altfel spus, ei au înţeles unde poţi tu să ajungi pentru că, mai apoi, tu să îi îndrumi acolo unde ei nu ştiau că e posibil să ajungă.

Articol de Anca Florea