De ce?
Acces la o viață independentă și educație de calitate, indiferent de statutul social – acesta este idealul în jurul căruia am construit și dezvoltat proiectul Descoperă – Deschide drumul cunoașterii.
Pe scurt: 4 luni, 61 de copii și tineri (cu varste între 11 și 19 ani) instituționalizați în serviciul apartamentelor de tip familial din subordinea Direcțiilor de de Asistență socială și Protecția Copilului, peste 30 mentori voluntari și 7 experți care asigură consiliere vocațională, 87 de educatori sociali la grupurile suport. Mentori voluntari? Un program amplu de mentorat, care îi pune pe tineri în contact cu eventualele profesii pe care le-ar putea urma, în funcție de interesele, potențialul și talentele native descoperite.
În plus, proiectul Descoperă își propune să pună bazele unei coaliții între ONG-urile care dezvoltă programe pentru copiii instituționalizați și autoritățile pentru protecția copilului, pentru a identifica nevoile reale ale copiilor și soluțiile la acestea.
Cum?
Am considerat că putem deschide drumul cunoașterii printr-o „plimbare” în 4 pași:
- Consiliere vocațională – ajutăm tinerii să își dezvolte abilitățilede viață îndependentă și să își conștientizeze propriile calități, astfel încât să poate alege o meserie potrivită.
- Mentorat – îndrumăm tinerii spre un MODEL pozitiv, un om care are cariera spre care ei aspiră, pentru a-i inspira și ghida
- Susținere a educatorilor sociali – creăm un grup de suport pentru oamenii din spatele copiilor și tinerilor din apartamentele de tip familial, astfel încât ei să poată excela în ceea ce fac
- Spațiu de dialog – îmbunătățim căile de comunicare dintre reprezentanții societății civileși autoritățile publice, pentru a identifica mai ușor soluțiile la nevoile copiilor din target.
Consiliere Vocațională și Mentorat
Copiii și tinerii din apartamentele de tip familial se confruntă adesea cu numeroase provocări:
- lipsa încrederii și stimei de sine
- incapacitatea de a-și conștientiza propriile abilități, talente, calități
- absența unui pilon de sprijin financiar și emoțional
- lipsa unui model de viață pozitiv
Stereotipurile și prejudecățile societății, îndeosebi în rândul angajatorilor și al profesorilor, sunt obstacole greu de depășit pentru mulți dintre acești copii și tineri. Principalele consecințe? Abandonul școlar și alegerea celei mai la îndemână meserii, indiferent de potențial.
Sesiunile de consiliere vocațională, susținute de specialiști în domeniu, își propun să abordeze direct cele două consecințe. Copiii și tineri vor experimenta ce știu să facă, vor fi ajutați să își dezvolte abilitățile de comunicare și rezolvare a conflictelor, vor deprinde cum să cultive relații sociale, cum să lucreze în echipă și cum să se integreze într-o comunitate.
Sesiunile de mentorat sunt o etapă ulterioară care le permite copiilor și tinerilor să se familiarizeze cu profesiile și meserile pe care și-ar dori să le practice și pentru care au descoperit și cultivat aptitudini. Mentori-voluntari vor avea rolul unor modele pozitive, ai unor ghizi autentici – se vor întâlni cu tinerii, le vor împărtăși experiența lor proprie cu meseria pe care au ales-o, le vor arăta locul lor de muncă etc.
”Biblioteca Vie”, principalul eveniment din cadrul activității de mentorat pune față în față copiii și tinerii cu profesioniști din diverse domenii. Aceștia devin „cărți vii” și le povestesc copiilor despre meseria lor, despre împlinirile pe care le au, precum și despre provocările zilnice și nu în ultimul rând, îi vor sfătui cum pot să urmeze profesia respectivă.
Devino mentor
Grup Suport pentru Educatorii Sociali
Educatorii sociali sunt primele modele și surse de inspirație pentru copiii și tinerii din apartamentele de tip familial. Dar oare cu câte provocări se confruntă aceștia? Resursele de care ei dispun adesea conduc la sentimente de neputință și frustări care se răsfrâng asupra rezultatelor și acțiunilor lor.
Coaliția pentru copii instituționalizați
Copiii și tinerii din apartamentele de tip familial se bucură de suportul oferit de multe ONG-uri care activează în domenile educației și protecției sociale, iar rezultatele devin ce în ce mai evidente. Copiii sunt mai încrezători în forțele lor proprii, descoperă lucruri noi prin intermediul voluntarilor, iar orizonturile lor se deschid încet-încet.
Toate aceste eforturi sunt, însă, puse în pericol de lipsa unei strategii de lucru comune a ONG-urilor și a instituțiilor publice, precum și de lipsa corelării impact proiect-obiective pe termen lung. Proiectele devin nesustenabile, iar programele destinate tinerilor vin deseori în conflict cu timpul alocat școlii sau timpului liber. Cum evităm aceste lucruri? Prin devoltarea unui sistem de dialog între ONG-uri și institutiile publice.
- Obiectivele coaliției propuse de proiectul Descoperă:
- Facilitarea accesului la informații cu privire la serviciile și proiectele trecute, prezente și viitoare ale organizațiilor și partenerilor
- Înțelegerea nevoilor tuturor celor implicati: copii, educatori sociali, voluntari, ONG-uri și instituții
- Îmbunătățirea strategiilor societății civile, prin adoptarea unui plan comun de lucru care să prevină suprasolicitarea copiiilor sau folosirea excesivă a anumitor tipuri de servicii.
*Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
**Conţinutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.


